Har du någon stil? Väljer du grönt för ungdomen, rött för kärleken eller vitt för oskulden. Ett som är säkert, har man fyra väggar, golv och möbler finns det oändliga möjligheter att skapa olika stilar. Nu är individualismen högsta mode, man kan välja och vraka mellan precis vilka stilar man vill, eller blanda dem. Jag skulle vilja påstå att många människor säger sig inte veta sin stil, man vet däremot vad man inte gillar. Det är en bra början.

Det är såklart svårt att ställa sig i sitt hem och börja hitta sin stil, då finns det några kloka ord och råd på vägen man kan förhålla sig till. Ett mycket användbart sätt är, att kolla i tidskrifter, kataloger eller vad som helst, klipp ut samla ihop och gör efter. Man kan alltid härma efter det man sett eller upplevt som gör en lycklig. Något minne, en känsla man vill återskapa, kanske är det en resa som vill upplevas igen. Förmodligen gillar man kulturen och stilen på platsen, så varför inte försöka efterlikna den. Om ni undrar vilka mina favoritfärger är, då blir svaret enkelt, det är svart, rött och rosa det är bara att kolla i mina garderober, gör det hos er själva så får ni se.

Det finns alltid saker, möbler som är absoluta favoriter. Dessa skall man använda och lägga till grejer man tycker om och passar till. Det är absolut ok att plagiera människor man beundrar och som inspirerar. Glöm inte dina souvenirer, av någon anledning skaffade du dem. Vad som gör det svårt med stil ibland, är nog att man begränsar sig för mycket. Gillar man exempelvis antika ting, inred med det, men det förbjuder dock inte, att man blandar in moderna saker.

Diggar du IKEA katalogen? Varsågod, de har hela rum att härma efter. Det är inte enkelt det här med stil, och man skall vara medveten om att det ibland måste växa fram, man får inte ha bråttom, det är en ständig process. Att få till en snygg lyckad och genomtänkt inredning, handlar om att kunna se helheten och trivas med den. Det innebär inte att man behöver ha samma stil i alla rum. Ett litet tips är, vill man försäkra sig om att ett hem skall kännas personligt, bör där finnas något nytt, gammalt, dyrt, billigt, designat och något som tillhör hjärtat. Det finns som sagt inget färdigt koncept för att hitta sin stil, men kanske har det blivit några steg åt rätt riktning.

Slutord. Det finns inga rätt eller fel stilar, bara en massa olika sådana, och det enda stilkriteriet du måste uppfylla, är att du skall trivas.

Stylist Jessica Magnusson