Homestyling/staging eller flyttstyling. Sist vi ”sågs? Skrev jag om vad det innebär, och vad man bör göra innan man skall visa sitt boende inför en försäljning (se föregående nr av tidningen) I detta nr tipsar jag lite om stylingen. Många vet inte, att vissa försäljningsutgifter är avdragsgilla, när det gäller flyttstyling. Men som med det mesta, det finns regler. Kanske finns det varken lust, vilja eller tid att styla själv, då kontaktar man mig eller annat inredningsföretag/stylist.

Skatteverket

Utgifter man skaffar sig inför en visning och försäljning, är inte generellt en avdragsgill försäljningsutgift. Förutsättning för att få göra avdrag, är att använda sig av inredningsföretag/stylist som kan påvisa i vilken omfattning den totala utgiften för stylingen är. Mer info finns i broschyr att hämta på skatteverket eller på nätet.

Styltips för Er ”gör-det-självare?

Hallen

Se till att det finns bra belysning, spottar i taket ger behagligt ljus. Ren dörrmatta. Klädhängare, häng en väl vald jacka, ett par fräcka stövlar under. Större spegel, då känns rummet större. En matchande tavla, om plats finns. Stol eller pall som passar in. Lösa föremål i enhetliga lådor/korgar. Häng i ordning i garderob, där tittar folk garanterat.

Kök

Behövs gardiner? Annars ta bort. Matta om det passar. Lämna framme snygg kaffebryggare eller annan exklusivare maskin om man har. Har man öppna hyllor, se till att det känns enhetligt och ordning, även kryddhyllan. Färska örter i små krukor på köksbänken, frukt på bordet. Fräscha kökshanddukar.

Vardagsrum

Belys rummet med flera olika ljuskällor, från olika håll och höjder. Om behövs, ny klädsel till soffan, eller stort vackert tyg, några matchande kuddar. Tunna ljusa gardiner, enfärgad lite större matta. Matchande tyg, eller tavla på väggen. Skål med frukt eller godis.

Sovrum

Ljust överkast, matchande kuddar och plädar. Gardin eller hissgardin i samma färgskala. Mattor, gärna flera, ger en ombonad känsla Lampa på sängbord. Även här matchande tygtavla på väggen.

Barnrum

Alla vet att barnrum är stökiga, men jobba bort stöket i snygga korgar/lådor. Ljust överkast, matcha kudde. Gardin eller hissgardin, enfärgad matta. Våga lite färg, men inte för många olika mönster. Ställ en krukväxt i fönstret. Dekorera med fina färgglada leksaker, men bara några få.

Badrum

Ny matta, duschdraperi och matchande handdukar. Dekorera med fina korgar eller glasburkar, om det finns plats. Se till att tvättkorgen matchar. Bara stilrena flaskor framme.

Tvättstuga

Klä om stryk brädan, lägg en matchande matta. Ställ i ordning tvättmedel mm, kanske häll över i annan förvaring. Några snygga tvättsäckar.

Goda råd

Nya krukväxter i fönster, snittblommor, färsk frukt och sist men inte minst, levande ljus! Det går utmärkt att själv styla, om man vill. För er som inte vill och har tid, lej bort jobbet. Vad ni än väljer, styla innan försäljning! Nästa gång vi ses, skall vi försöka att hitta din stil!

Stylist Jessica Magnusson