Jag har en känsla av att människor i allmänhet är skraja för att sätta färg i sin tillvaro, då tänker jag närmare bestämt på era hem. Det läggs alldeles för mycket tid på att fundera över var, hur och vilka färger man kan sätta ihop. Färg är roligt! Med det menar jag inte att det är ok att kladda massa olika färger överallt, men lite mer spontanitet vore hälsosamt tror jag. I värsta fall, gör om gör rätt! Är man ändå livrädd att det blir helknasigt, finns det hjälp! Det finns några grundregler och riktlinjer man kan förhålla sig till, och följa.

Börja med att ägna dig en stund åt färgcirkeln (goggla, skriv färgcirkeln i sökfältet) den enorma vidden i vårt färgspektrum ger oändliga möjligheter till färgvariationer. Färgcirkeln består av tre typer av färg, rött, gult och blått de kallas primärfärger, de går inte att ta fram genom att blanda andra färger med varandra, men utifrån dessa skapas alla andra färger. Svart vitt och grått har ingen plats i färgcirkeln då de inte kallas färger, utan frånvaro eller mättnad av ljus.

Lite att fundera över innan du sätter igång och färgsätter. Vill man skapa känsla av rymd, är det lämpligt att välja en återhållen färgskala av vitt, bleka pasteller eller nyanser av blått. En mysig och intimare miljö bör man välja mustigare varianter av varma färger. Lysande klara färger livar upp ett lite mörkt ljusfattigt rum, medan diskreta och mörkare färger dämpar ett stort ljust rum. Varma starka toner och skarpa kontraster ger en livlig och välkomnande miljö, medan svala färger och mjuka övergångar utstrålar lugn och harmoni. Färgerna på den röda/orange/gula sidan av cirkeln sägs vara varma, medan då färgerna på den blågröna sidan känns kalla. Ett bra exempel är, en grön färg med mycket gult i känns varm, men den blir kall, om det är mycket blått i.

Alla kan utveckla en känsla för att kombinera färger och bli medveten om hur färg och form samspelar. Se dig omkring i din vardag, titta dig runt om hemma, hur har du kombinerat färger där? Du kommer antagligen underfund med en del, både av din stil och smak, gillar du det du ser så fortsätt och våga lite mer. Hur fel kan det bli?!. Smaken är som baken när det gäller färger, somliga älskar färger, som andra tycker är rysliga. Vi är olika helt enkelt, men ta fasta på att du gör saker för din egen skull, inte för att uppfylla andras förväntningar. Huvudsaken är ju att du trivs hos dig.

Nu tackar jag för mig på ett tag, hoppas ni tyckt det varit lika trevligt som jag! Ha en fantastisk härligt grön vår och sommar så kanske vi ses igen!

Stylist Jessica Magnusson