Nu kommer hösten med en rasande fart och det gör även vardagen och allt vad den medför. Är det kanske en bostadsförsäljning för dig? Många hem säljs och många skall säljas, då kommer det väl till pass att skriva om det som så många pratar om, men inte riktigt vet vad det är eller hur det går till. HOMESTYLING, HOMESTAGING och FLYTTSTYLING är de begrepp vi alla nu har förstått är viktiga när vi skall sälja våra hem, oavsett om det är en lägenhet, paradvåning, litet hus eller villa. Det är relativt nya begrepp här, men i USA gjorde man detta redan för 30 år sedan. Mäklare hävdar bestämt, att ett hem som är stylat säljs snabbare och för högre pris än liknande hem som säljs precis som de är.

Vad menas då med homestyling/staging? Det handlar helt enkelt om att förbättra ett hem, kanske göra en lättare renovering innan försäljning. Göra hemmet tilltalande för en potentiell köpare. Frågorna är bara, Kan man göra det själv? Hur gör man då? Vem kan göra det annars? Som sagt, såklart kan man göra det själv! Vill man, finns det inga hinder. Det problem som möjligtvis finns, är då att man blir hemmablind och inte riktigt vet vad som bör göras. Där kommer jag in i bilden, jag skall tipsa er gördetsjälvare.

Vill och behöver man hjälp kan man söka stylist via internet eller kanske genom sin bostadsförmedlare. Den första frågan man måste ställa sig är. Vem eller vilka är mina köpare? Är det barnfamiljen, pensionärsparet, singelkillen eller vem kan det vara? Ibland är det svårbedömt. Man måste se sig omkring med köparens ögon, gå igenom sitt hem och se vad som behövs göras för att lyfta fram det som är bäst, och alla fördelarna med det.

Är den potentielle? Barnfamiljen? Inred då så praktiskt så möjligt. Gör så många sovrum som möjligt. Barnrummen bör vara färgglada med fantasi. Lägg extra krut på kök badrum och tvättstuga, de rummen är viktiga för barnfamiljer. Sist men inte minst skapa rejäla golvytor, här behövs plats.

Det lite äldre paret – Färg och stämning är viktigt. Använd ljusa och lugna färger på väggarna, försök håll stilen klassisk, kanske något antikt bland möblerna. Dekorera med textilier. Tyngden skall ligga på en ombonad hemtrevlig känsla.

Singeln – Tänk modern inredning, trendiga färger, smarta lösningar med förvaring. Möblera sparsamt och enhetligt. Stilrent. Det får inte kännas trångt!

När man börjar organisera för en försäljning och har funderat på vem den potentielle köparen kan vara, då börjar man helt enkelt från början. Rum för rum. Rensa – Det är ju egentligen grunden till hela stylingen. Plocka bort allt ”rassel?som Lulu i tv4 säger, rensa bort nästan allt, spara bara ett fåtal väl valda saker. Rensa bort från köksbänkar och på toaletten. Detta gäller även krukväxter, ta bort så att det bara finns som mest två i varje fönster (ej för höga) Byt till nya fräscha. Ett gyllene tillfälle att nu sälja, ge bort eller slänga saker du inte vill ha. Plocka bort foton, tavlor och personliga saker. Bestäm dig för några få tavlor som får vara kvar (ej foton) Häng om dessa så att de passar till den eventuella ommöbleringen. Rama istället in ex textilier som passar och häng upp. Städa – Gör den städningen du alltid brukar plus det du inte gör varje gång du städar, ex torka lister, tvätta fönster, torka på lampor, torka i skåp och garderober. Olja bänkskivor och polera golv mm. Ett extra tag på toan, köket och i tvättstugan. Spackla och måla om behövs. Kolla snickerierna, de blir ofta slitna. Spikhål där det har hängt tavlor, foton och hyllor mm. Kolla belysningen i rummen. Ju större rum desto fler ljuskällor. Se även till att dagsljuset får komma in, ta eventuellt bort eller byt gardiner som stänger ute ljus. Organisera och plocka ordning. Rensa i skåp, garderober och förvaring. Häng och lägg kläder/saker i färg. (alltså lägg inte det du plockat bort från övriga hemmet i garderober, det skall bort) Töm rummen på stora skrymmande möbler. Rummen skall kännas rymliga. Har man två soffor? plocka då bort en. Ställ inte soffan mot något fönster, inte heller direkt mot väggen lämna 20cm. Köket behöver bara de stolar som får plats runt bordet. Plocka bort klädhängaren i sovrummet. Hallen får inte vara övermöblerad, plocka även bort skor och jackor. Ibland kan det vara värt att byta till några nya möbler. ”Pricken över i? Färska snittblommor frukt, grönsaker och levande ljus.

Viktigt att tänka på är att efter stylingen får inte hemmet kännas opersonligt och kallt, utan inbjudande och trevligt. Det här är givetvis inte helt enkelt, och inte helt gratis, men absolut värt att göra, med tanke på vad det kan ge i förtjänsten efter fösäljningen. Eller hur? Som sagt, visst kan man göra det själv! Visste ni att man får göra avdrag för homestyling mot skatteverket? Nästa gång vi ses fortsätter jag tipsa om styling lite mer ingående, rum för rum. Berättar även om skatteverkets regler. Lycka till så länge!

Stylist Jessica Magnusson