Nästan alla vet vad stolen Myran är och hur den ser ut, MEN inte vem som formgav den, är den människan gammal, ung eller kanske död? Dyr design är viktigt för en del människor, för andra betyder det ingenting alls att äga ”dyra?formgivna prylar. Det handlar helt enkelt om intresse. Javisst jag håller med, det handlar även om ekonomi, design är ofta dyrt, men inte allt, och inte så dyrt att det inte finns något, man har möjlighet att spara ihop till. Mannen och designern bakom stolen Myran hette Arne Jacobsen, dansk och dog 1971. Han var från början murare men läste sedan till arkitekt. Arne gjorde även fåtöljerna Ägget, Svanen, stolen Sjuan och designade faktiskt metallserien Cylinda, som alla känner igen. För en del är det här värdelöst vetande, och helt ointressant Vissa vet redan allt om de framgångsrika, design och formgivarna. När allt kommer omkring, så har den stora massan (folket) dålig koll på människorna bakom känt designat. Här kommer mer, för er som vill veta!

Man nickar igenkännande när namnet Bruno Mathsson kommer på tal, men vad var det han var känd för? Han var faktiskt nästan granne med oss (från Värnamo) Jo, han gjorde sig känd för sina sittvänliga fåtöljer vars sittdyna gjordes av sadelgjordsmatta, som ex Pernilla. En av kändisarna är fåtöljen Jetson 66, superellipsbord serien. Fällbordet var hans skapelse. Han var från början snickare, dog 1988. Philippe Starck föddes 1949 i Frankrike (lever) är känd för sin mångfald i formgivning. Ger vanligtvis form åt vardagsnära konsumentprodukter, allt från tandborstar, korkskruv till den kända citruspressen Juicy Salif. De flesta känner igen honom som designer till bla de transparenta stolarna Louis och Lou Lou Ghost mfl för Kartell. I folkmun kallas de för Kartellstolar.

En Aaltovas vill säkert de flesta ha (om man inte redan har) men vem var människan bakom den? Hugo Alvar Aalto föddes 1889 i Finland, han var en av de mest kända arkitekterna där. En av de fyra som startade inredningsföretaget Artek. Mest känd för sin glasformgivning, lampor och sina möbler i böjt trä (den trebenta pallen) Han lever inte heller längre. Vem vill inte ha en KitchenAid av någon modell stående i köket? Visste ni att märket grundades redan 1919 i USA, och att de utvecklade världens första stavmixer för hushållsbruk.

Som sagt för vissa är design stora hobbyn, andra är helt oförstående, tycker det är tid och ”pengaslöseri? Kort och gott, alla är vi olika! Tur är väl det!

Stylist Jessica Magnusson