Solen trillar ner från himlen redan framåt eftermiddagen nu när det är som mörkast, och när vintern har ett stadigt grepp om oss nordbor, och hållit fast ett tag, behöver vi tända ljus, då menar jag inte bara värmeljus utan alla slags ljus. Det var längesedan vi behövde levande ljus för att lysa upp våra hem, eller värma oss, nu gör vi det för att skapa mysig och trevlig stämning. Vi har i urminnes tider samlats kring elden för ljuset och värmens skull. Idag är människan mer komplicerad, vi tänder fortfarande levande ljus, men inte bara, vi tänder alla de slags olika lampkonstalationer, höga, smala, rutiga, blinkande, you name it. Vi skall inte tala om nu, inför julen! Det jag vill belysa den här gången, är ljuset man tänder och släcker på väggen.

Tänk dig att leta efter den rätta svarta tröjan bland alla de andra svarta i garderoben, utan en riktigt bra belysning! Det är som att äta en romantisk middag utan levande ljus, helt meningslöst. (eller, kanske inte riktigt) Ni fattar! Det elektriska ljuset är ofta där av praktiska skäl, vi skall se att läsa, laga mat osv. Vi vill också ha det för trevnaden, och för att det är snyggt och trendigt. Vi lägger ned en massa tid på att välja möbler, gardiner, färger på väggar osv, men när vi införskaffar lampor, gör vi det allra sist, och främst för att det skall passa in bland det övriga möblemanget. Fel tänk!

Det viktiga är inte objektet lampa, utan ljuset från den, hur det faller, hur vi placerar och riktar det. Använd det elektriska ljuset smart, här finns möjligheter. Som att lura ögat, ex rikta ljuset mot taket och vi får en känsla av ett större rum, rikta det mot soffgruppen och rummet krymper, koncentrera ljuset mot ett prydnadsföremål och det blir ett blickfång, det finns hur många knep som helst för att förändra och uppleva miljöer. Planera och kombinera ljuset på rätt sätt, på rätt plats, då kan man trolla med skuggor, atmosfären och skapa stämningar, effekten är större än man kan ana. Som sagt, för att människan skall nöja sig, räcker det inte med levande ljus, så se till att redan från början tänka in det elektriska ljuset för bästa effekt och för största användbarhet.

”Ljus är vågrörelser? säger fysikern. ”Ljus är färgernas moder? säger konstnären. Båda har rätt, bara olika sätt att se på det.

Stylist Jessica Magnusson